Tijdens het vakantiewerk leerde ik de fijne kneepjes van het vak!

apr 25, 2019
Tijdens het vakantiewerk leerde ik de fijne kneepjes van het vak!

Al bijna 15 jaar gaat Peter van de Ven elke dag met plezier naar zijn werk. Hoe dat komt? “Omdat ik afwisselend werk heb in een leuk team bij een bedrijf met een fijne sfeer. En ook super: we werken bij Brans Metaalbewerking echt samen. Met mijn opgebouwde kennis en jarenlange ervaring sta ik mijn collega’s bij als ze hulp nodig hebben.”

En kennis en ervaring heeft Peter meer dan genoeg. Op zijn vijftiende begon Peter met vakantiewerk bij Brans Metaalbewerking. “Ik volgde de opleiding draaien en frezen aan het Technisch Instituut Sint-Jansberg in Maaseik. Mijn peetoom kende Brans Metaalbewerking en gaf me de tip om daar eens te gaan praten. Bij het kennismakingsgesprek met Rolf had ik al meteen een fijn gevoel. Ik kon vakantiewerk gaan doen en in de praktijk de fijne kneepjes van het vak gaan leren. Dat gaf me een ruime voorsprong op mijn medestudenten!

Leren op de werkvloer

Na het behalen van zijn diploma kon Peter volledig bij Brans aan de slag. Dat diploma was een fijne start, maar Peter was zeker nog niet uitgeleerd! “In het begin heb ik het cnc draaien geleerd, waarna ik doorstroomde naar het frezen. Ik begon met het handmatig programmeren aan de machine. Zo leerde ik écht begrijpen hoe het programma in elkaar steekt en welke code wat betekent. Daarna mocht ik overstappen naar ons CAD-CAMsysteem Egdecam.

Bbb

“Ik ben nieuwsgierig en wil alles zo goed mogelijk begrijpen, ”typeert Peter zichzelf. “Daardoor kan ik nu eigenlijk overal binnen ons bedrijf ingezet worden. Ik ben begonnen aan een 3-assige freesmachine en steeds doorgestroomd naar een andere machine met meer complexiteit. Dus eerst naar een 4-assige freesmachine en toen naar een 5-assige freesmachine. Ik heb ook aan de Mazak integrex i-200s gewerkt. Dit is een draai-freescombinatie. Nu sta ik aan ons nieuwste paradepaardje: de Matsuura H.Plus – 504. Dat is een horizontale freesmachine met een groot geautomatiseerd magazijn van 22 meter lengte. Niet alleen ik ben gegroeid in mijn werk, de machines ook!”